Sebzeler, bitkiler aracılığıyla üretilen ve insanların vücut sağlığı için tüketilmesi gereken besinlerdir. Sebzeler mevsimlik olarak tarlara ekilerek hasat zamanında da toplanır. Sebze yetiştirilmesi için uygun ortam varlığına ihtiyaç vardır. Her aya özgü olarak sebzeler yetiştirilir. Örneğin nisan ayında;
- Sarımsak,
- Marul,
- Havuç,
- Taze soğan,
- Kekik,
- Bezelye gibi sebzeler üretilir.
Sebzeler mevsimlerine göre uygun üreme şartları sunarlar. Güneş ışınlarıyla üreme sağlayan meyveler kışın bu imkânı bulamadığı için üretimleri de gerçekleşmez. Değişen iklim şartlarıyla birlikte sebze üretimlerinde büyük bir yıkım meydana gelir. Sebze üretimlerinin iyileştirilmesi için seralar kurulur. Sera içerisinde sebzenin büyüme koşullarına uygun ortamlar vardır. Bu nedenle çoğu meyve yaz kış üretilebilir. Sera mantığı dışında soğan ve patates büyüme koşulları için özel bir zaman gerektirmediği için daimî olarak üretilebilir. Yaz kış yetiştirilebilen sebzeler şu şekilde sıralanabilir:
- Biber,
- Domates,
- Salatalık,
- Patlıcan,
- Havuç,
- Bamya,
- Soğan,
- Maydanoz,
Sebze Yetiştirmenin Kuralları Nelerdir?
Sebze yetiştirmenin kuralları arasında en önemli olanı coğrafi yapıdan dolayı toprak verimidir. Sebze yetiştirmenin kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sebzelerin ihtiyacını giderebilecek derece de güneş ışığını alabilmeleri gereklidir.
- Ektiğiniz tohumlarla orantılı hatta bir miktar daha büyük bir araziye sahip olmalısınız.
- Elinizde bulunan toprak veriminin uygun olması gerekir. Örneğin kurak bir toprakta domates yetiştirmezsiniz.
- Sulama sistemine sahip olmalısınız. Sebzelerin yetiştirildiği tüm alanın yeteri kadar su alındığına dikkat edilmelidir.
- Ektiğiniz fidelerin besin kaynaklarını karşılayabilmek adına kaliteli gübreler kullanmalısınız. Ektiğiniz sebzenin özelliğine uygun bir gübre olmalıdır ve içerisindeki besin kaynaklarının bilinmesi gerekli, toksik olmamalıdır.
- Toprak veriminizi artırmanız ve bir sonraki sene de üretim yapabilmeniz adına yararlı bakteriler kullanılmalıdır.
Sebze Tüketiminin Önemi
Sebzelerin her biri bünyesinde farklı vitamin ve mineraller bulundurur. Vitamin ve mineraller insan vücuduna yapıcı ve onarıcı görev üstelenerek bağışıklık düzeyini artırır. Böylece hastalık durumlarına vücut direnç göstererek bireyin sağlığını korur. Sebze tüketiminin önemi şu şekilde açıklanabilir:
- Sebze tüketimi, vücut için gerekli olan besin kaynaklarını karşılar.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Bağırsaklarının görevini yerine getirebilmesi için destek sağlar.
- Çocuklar için büyüme ve gelişmelerine yardımcı olur.
- Deri sağlığını gerçekleştirerek daha genç bir görüntüye sahip olunmasını sağlar.
- Kan yapımında görev alan ögeleri içerir.
- Dengeli beslenmeyi sağlayarak obezite oluşmasını engeller.
Sebze tüketimleri;
- Yemek içerisinde,
- Kurutularak,
- Çiğ olarak
- Dondurularak gerçekleştirilebilir.
Gelişen teknolojiyle birlikte istediğimiz zaman mevsim fark etmeden sebze tüketiminin yapılması da sağlanmıştır. Bu işlemler sebzelerin dondurularak tüketilmesini kapsar. Dondurduğumuz sebzeyi çözündürerek tüketebiliriz. Tabiki bunun yapılması sebzenin taze tüketilmesi kadar etkili değildir çünkü içinde barındırdığı besin kaynakları da donmayla birlikte etki özelliklerini kısıtlayacaktır. Taze tüketimin yapılması besin kaynaklarının daha verimli alınmasını sağlar. Bu nedenle sera mantığıyla sebzeler mevsim farketmeksizin üretilebilir.
0 Comments